1. Płatki owsiane ugotować na gęsto w ½ szklanki wody i przestudzić.
2.Oddzielić białko od żółtka. Żółtko wymieszać z cukrem, cynamonem, szczyptą soli, łyżką mleka i z przesianą mąką. Dodać jabłko i ponownie wymieszać.
3.W osobnym naczyniu ubić białko na sztywno, a następnie dodać do reszty i delikatnie, dokładnie wymieszać.
4 Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wlać ciasto, zmniejszyć płomień na bardzo mały, a patelnię przykryć pokrywką. Smażyć, aż omlet od spodu nabierze brązowego koloru i będzie się dało go przewrócić. Najlepiej użyć do tego pokrywki, gdyż omlet jest bardzo delikatny.
5 Po przewróceniu na drugą stronę można dodać jeszcze odrobinę oleju i smażyć chwilę pod przykryciem, po czym dosmażyć jeszcze chwilę bez przykrycia. Podawać z cukrem, jogurtem albo innymi ulubionymi dodatkami.
Autorem kolejnego jest Antonina Kowalczyk z klasy 6a:
Sałatka Warzywna
Składniki:
Sałata
Rukola
Pomidorki koktajlowe
Papryka czerwona, żółta, zielona
Oliwki
Ser feta
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Umyć wszystkie warzywa i osuszyć. Do dużej misy wrzucić „poszarpaną” sałatę. Następnie dodać rukolę i odsączone oliwki. Pokroić w kostkę paprykę i ser feta. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Potem wszystko wrzucić do miski i zalać przygotowanym sosem z oliwy, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu.
Smacznego!!!
Edycja tekstu i zdjęcia: uczniowie